6 Mayıs 2011 Cuma

big brother is watching you!



george orwell'in kehanet niteliğindeki "1984" adlı kitabı totaliter bir rejimin atmosferinde soluk almaya çalışan, başka bir deyişle "yaşayamayan" insanları anlatır. "big brother" adı verilen hayali bir baba tarafından 24 saat boyunca aralıksız izlenen ve dinlenen, içlerinde büyüttükleri korkunun sakatladığı insanları... öyle ki, roman kahramanlarımız insani zevklerden kesinlikle uzak durmakta, sürekli baskılanmaktan mütevellit gelişen oto-kontrol dürtüsüyle düşüncelerini dahi sansürlemektedir. ve adım attıkları her yerde, bir türlü kaçamadıkları, her seferinde beyinlerini biraz daha manipüle eden o cümle karşılarına çıkar: "big brother is watching you!!!"


bolca surreal sosa bulanmış komplo teorilerinden biri gibi gelse de, tüm zamanların en ağır sistem eleştirisini yapan satırları barındıran kitabında orwell, bana göre insanlığı lanetlemiştir. ve son gelişmelerin ışığında gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki, orwell'in laneti çoktan tutmuş durumda.


22 ağustos'ta fiilen uygulanmaya başlayacak olan "helal internet" fikrinden bahsediyorum, evet. recebimin bir başka çılgın projesi ki, akıllara zarar... sağır sultan bile duydu ama yine de proje içeriğine kısaca göz atmakta fayda var:

a. çocuk filtresi: "ben çocuğumu koruyacak zekaya sahip değilim, nerde bu devlet?!" diyenler, fikir sahibi olmadan çocuk sahibi olanlar, cinsellik konusunda hiçbir bilgisi olmayıp içgüdülerine göre hareket edenler.. çocuğunuzla uğraşmak, onu eğitmek size zor mu geliyor? devlet eğitim yükünü sırtınızdan alsın mı istiyorsunuz? aldım gitti, bu paket size! çocuğum kötü yollara mı düşecek, kondom kullanıp üç çocuklu geleceğinden feragat mı edecek derdine son! çocuk filtreli internete abone ol, dizlerinde hoplatacağın torunların agucuklu hayalinden olma!

b. aile filtresi: "kocam baldız fantezisi mi kuruyor?" şüphesiyle hayatı kararan hanım abla, kukumav kuşu gibi düşünme artık! karısı başkasının pipisine göz süzecek diye ödü kopan özgüven yoksunu bey amca, üzülme; karının namusu bizden sorulur. internette rastladığı sakıncalı içeriklerin bilinçaltına işlediği şehven eşcinsel kardeşim.. eşcinsellik hastalıktır, sen de tedaviye muhtaç bir hastasın. devlet olarak biz hiçbirinizi teğet geçmedik, aile filtresini icat ettik. hayır, kıçımızdan değil, eşine az rastlanır zekamızdan!

c. yurtiçi filtresi: türk örf ve adetlerini koruyup kollamaya yönelik endişeleri olanlar, kültür çatışması yaşayan ergenler, amerika özentileri... alın şu yurtiçi fitresini de özünüze dönün! ortadoğunun isyankar halklarına bakıp bakıp iç geçiren aymaz, sana da bir sözüm var: çok beklersin! hepinizi itaatkar, dünya bilmez, gıkı çıkmaz tek tip vadandaş kıvamına getiriyoruz, daha ne yapalım?!

d. standart paket:  seni de unutmadık cehennemlik vatandaş! şimdiye kadar yasaklamadığımız site kalmadı gerçi ama olsun, bir parmak bal kıvamındaki bu paket de senin, al kafana göre takıl. zaten senden umudumu kestim standart herif! iflah olmaz özgürlükçü seni! allah cemi cümlenizin belasını versin, demokrasimiz amin! 

özetle, paketleniyoruz mirim! böyle kımıl kımıl, rengarenk, sağ gösterip sol vuran kalıplara tıkılıyoruz.  ve ben karmaşık duygulanımlar içindeyim. ağlayarak küfür mü edeyim, kahkahalar atarak başımı vuracak taş mı arayayım, bilemedim. alıştım lakin med-cezirli ruh halime. hatta keyifleniyorum desem, abartmış sayılmam; her gün bir öncekinden daha şenlikli, mantık kalıplarından azade fikirlere gebe. heyt be, kalıpları yıkıyoruz, daha ne olsun?! misal, yarın ya da öbür gün öğle namazını müteakip vakitlerde etek boylarımızı standart altına alan, toplu tanga yakımlarına ön ayak olan, kurallara uymayanların kim vurduya gitmesinin mübah sayılacağı bir yasa tasarısının müjdesini hevesle bekliyorum ben. biliyorum, çıkacak. recebim beni hiç yanıltmadı. 

gerçi uygulamaya girdiği andan itibaren beni de etkileyecek bu çılgın proje ama bana da müstehak yani. ne öyle boklu püsürlü alan adları felan, değil mi ama? edebimle otururum ben de artık...

"paketlere sığmam, taşarım!" diyenler, unutmadan bu da size gelsin:

http://imza.la/22agustos

http://www.sansurekarsi.com/




|

6 yorum:

  1. bu yasaklamayı dogru bulmuyorum

    bı yetıskın olarak
    neyı secıp neyı secmeyecegımı bılmedıgımı
    ıddıa ettıgını dusunuyorum bu dusuncenın

    ve benım adıma kararlar alınıyor

    ve bence dogru degıl

    YanıtlaSil
  2. tamamen katıldığım bir itiraz bu öykücüm. üstelik birçok filtre programının piyasada çok rahatlıkla bulunabildiği gerçeği de düşünülürse daha çok kontrol manyaklığına, totaliter rejim hevesine ve tek tip düşünce yaratılmasına yönelik bir girişim olduğu da bariz.

    YanıtlaSil
  3. evlerimiz de şeffaflaşacak mı?

    YanıtlaSil
  4. ahaha :))) eğer şeffaflaşırsa iyi değil. insan icabında donla geziyor. yani koskaca devlete karşı olur mu?!

    YanıtlaSil
  5. ayıp olmaz da ; bu ara bayağı bi tatmin olmuşa benziyorlar, onlar ne zaman yapacaklarını bilirler. :)

    YanıtlaSil
  6. ya tabi, tatmin olan olana.. ondan zaten bu porno merakı ;p

    YanıtlaSil

doğaçlama iyidir..