12 Ağustos 2011 Cuma

memleketimden oruç manzaraları...





- beşiktaş bayan voleybol takımı alt yapı oyuncusu 19 yaşındaki nurcan ibrahimoğlu, antrenmandan çıkarak bahçeköy- 4. levent otobüsüne bindi. otobüste erkek bir yolcu tarafından üzerindeki şort nedeniyle ilk önce sözlü taciz edilen genç kız, daha sonra dövüldü...

- erzurum'da, ramazan ayında sokakta sigara içtiği gerekçesiyle tartaklanan kadın, öğrenci yuduna sığınarak polisten yardım istedi. polis olay çıkaranları gözaltına almak isteyince çıkan arbedede bir polis ve iki kişi hafif yaralandı. olay çıkaranlar savcı tarafından serbest bırakıldı...

- turistlerin de ilgi gösterdiği asmalımescit ile beyoğlu’nun arka sokaklarındaki içkili restoranların önüne konulan masalar ramazan ayı nedeniyle zabıta baskınlarıyla kaldırılıp götürüldü. aynı olay cihangir'e de sıçrayınca, bu mekanların müdavimleri yapılan baskıyı protesto etti...


********************


sübhanallah kardeşler, ne ibretlik tepkilenmişsiniz öyle! aynı ben. geçen yolda yürüyorum misal, baktım karşıdan biri kopası dilini iki karış çıkarmış, dondurmasını yalaya yalaya geliyor. dedim, ne iş? valla ne olsun diye girdi cümleye beynamaz, bi türlü susmak bilmedi. artık nasıl dellenmişsem çektim benim emektar haydar'ı zuladan, abi noluyo demeye kalmadan verdim sopayı verdim sopayı.. allah seni inandırsın çevre sakinler zor aldılar elimden de bıraktığımda nah böyle me'liyordu. oh iyi oldu kafire! vallahi yok hümanizmmiş, yok demokratik haklarmış, falanmış filanmış diye gek gek konuşanın kafasını mıncıklarım.

bre zındık! oruç bu, şakaya gelir mi? insan nefsi kaypaktır, kadeh gördü mü dayanamaz, sigaraya hiç gelemez.. hele ki şort.! allah muhafaza dinden eder müslüman adamı. şu mübarek ayın yüzü suyu hürmetine dövülen kafir sayısınca sevap point kazanacaksınız, diye boşuna mı demiş peygamber? 

o sebepledir ki, abdestli ellerinizden sopa, oruçlu ağzınızdan küfür, inançlı yüreğinizden vahşet eksik olmasın pek sevgili din kardeşlerim. selametle...

12 yorum:

  1. Hay ağzınıza sağlık çok muhterem din kardeşim ... ramazan ayındada şort giymek ne hadlerine hepsinin yeri cehennem ahanda şuraya çiziyorum _______

    Mefisto senin gibi yobaz olmayan insanlarda var ya bu dünyada hala bir umudum var...Aralık verme yazılarına özlüyorum.

    YanıtlaSil
  2. Nush ile uslanmayanı etmeli tekdiir, tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektiiir.. ellerin dert görmesin. Bi de benim için vur denk geldiğinde!
    Tüm dinler, iyilik ve insanlık için var olduklarını, zorlama ile değil rıza ile kalplere işleyeceklerini iddia ederler. Ama bir eyi eklemeyi unuturlar: Ne zamana kadar? Hükmeden olana kadar. Size tokat atan olursa, diğer yanağınızı çeviriniz diyen İsevilikte bile, yeterli çoğunluğa eriştikleri anda kendilerine uygulanan zulüme rahmet okutacak bir acımasızlık hakim olmuştur.
    Bunlar zamanında da yaşanırdı. Tek fark, iletişim bu derece gelişmemişti.

    YanıtlaSil
  3. @ysun;

    yobaz olmama imkan yok. son seferinde çok kötü bozuştuk tanrıyla, geri dönüşü olmaz zannederim.. ama mesele senin benim inancım değil, dini kendi içinde yaşamayı bilmeyen bir güruh var ve bir türlü azalıp bitmiyorlar. onu döv, buna söv, senden olmayanı kafir, senin peygamberine biat etmeyeni düşman bil.. derken, dallanıp budaklanıyor cehaletimiz. kendi aklımızca gazaya çıkıyoruz galiba, bilemedim ki..

    daha sık yazmaya çalışacağım, sağol :)

    YanıtlaSil
  4. avram;

    bu minvalde suç dinlerde mi yoksa dini bir baskı ve sömürü aracı olarak görenlerde mi, onu irdelemek lazım. hiç bir zaman dinlerin iyi niyetli bir bakış açısıyla ortaya çıktığına inanacak kadar iyimser olmadım. fakat velev ki öyle, yine de uğruna adam öldürmeyi göze aldığı inancının kitabını alıp okumamak da ne? sahip çıktığın dine en büyük saygısızlık budur bana göre. okusa halbuki, işin özünde karşılıklı saygı ve anlayış yattığını görecek ama araştırmak fıtrata aykırı.. hal böyle olunca giderek hurafelerle dolu bir keşmekeşe dönen inanç sistemleriyle cennete kombine bilet kazanmaya bakan fikir yoksunlarına kalıyor meydan..

    YanıtlaSil
  5. Hadi ben, şeytanın avukatı olayım madem suç dinlerde değil diyorsun..
    İyi de ya yazılı kurallarında zaten sorun varsa ne olacak? Hem, cihattan ya da kutsal savaştan ya da armageddondan bahsedeceksin hem de senin dinin sana benimki bana- sezarın hakkı sezara.. gibi söylemlerin olacak. Peki, bu çelişki değil mi? O zaman uygulayanlar kime danışacak? Ya danışanlar nasıl yorumlayacak?
    Aksinin iddiası küfürdür kafirliktir diyen tüm dinlerde aksinin iddiasına yaptırım öngörülmüşse uygulayanda mıdır kabahat yoksa kuralları toparlayanlarda mı?
    Yorum ve uygulama farklarının oluşu takipçilerini mi suçlu hale getirir yoksa?
    Pagan inançlara bakıldığında temelde karşılıklı geçişlerin normalliği çıkar karşımıza. Bölgesel inanç ve uygulamalar karşısında saygı aranıyorsa oraya bakmak lazım.
    Herodottan bir örnek vereyim: Lydia Kralı Kyrus, Perslerle girişeceği savaş öncesi, Atinanın tapunaklarına danışıyor geleceğe dair bilgi vermeleri için. Lydialıların luvi yani Anadolunun yerli halklarından olduğu bugün kesinleşti ve inançları yani tanrıları da Helen Tanrıları değil. Ama rahatlıkla sorgu ve suallerini çekinmeden yöneltebilmekteler. Tüm krallar ya da şehirlerarasındaki yazışmalarda karşılıklı tanrılara saygı var. Nedeni de basit aslında: Çünkü inançların dayandığı köken aynı sadece tanrılar değişmekte. Paganların Hıristiyanlığa olan sert tutumları hiçbir zaman Yahudi inancına da yönelmemiştir. Durduk yerde mi paganlar sert tutum sergilediler Hıristiyanlara? Bu uzar gider.. Sorun inanç sistemlerinde. Uygulayana ne verirsen ona inanır. Amacı inanmak çünkü. Bazıları kombine peşinde bazıları çıkar. Bir şeyi değiştirmez bence.

    YanıtlaSil
  6. yok be avram, herhangi bir dine bağlılığı bile bulunmayan ben, kimim ki dinlerde bir sorun yok diyeceğim? ben sadece bahis konusu olaylar adına söyledim. yani hangi kitapta yazar oruç tutmayanı döveceksin diye? yok böyle bir şey.. benim anlatmaya çalıştığım insanların kendine mecbur kılınan yükümlülükleriyle uğraşacaklarına başkalarınınkine de burnunu sokmaya çalışmalarının mantık ve vicdana sığar tarafı olmadığı. ama bir açıdan haklısın, kendi içinde çelişen inanç sistemleriyle çevriliysen eğer, kafa karışıklığına maruz kalıp zulüm uygulamak da doğal bir gelişme gibi gelebilir. yine de insanların herşeyi vicdani süzgeçten geçirmesi taraftarıyım ben. ki zaten din olgusunun da vicdani kurallardan azade yaşayan insanlar yüzünden ortaya çıktığı söylenmez mi? kafanın karıştığı yerde aklı evvel hacı hocaya değil de, insanlığına sığınmak her zaman daha akilane seçenekler sunar insana.

    YanıtlaSil
  7. Git oruç tutmayanı döv ya da içki içeni falakaya yatır demez elbette. Ama, kıyas hükümleri ile, genel ve imgesel anlatımlardan çıkarımsamalar yolu ile, terse içtihatlar ile.. der.
    İnsanın vicanının yerini ilahi vicdan adı altında aslında kendisine ait olmayan kurallar silsilesi alırsa olacağı da budur. Yani, akl-ı evvel hocaları da o kurallar yaratır.

    YanıtlaSil
  8. cok deil daha birkac gun once orta yaslı bir adam bilet kuyrugunda sigara icen arkadasımın yanına gelip biseyler soylenmeye basladı;
    cehennem
    ates
    kafir gibi sozler sarfetti..
    sonra ne mi oldu
    pisman oldu tabii..

    nedir ki oruc
    ac kalmak mı
    yoksa biseylerden arınmak mı?..

    11 ay her boku yiyip bir aylıgına hoca kesilen suruyle insan var
    kimi orucluken kufediyo
    kimi onunden gecen kadınların popoları ustune yorum yapıyor..

    kısacası, herkesin inancı yasantısına gore
    gerisi hikaye..

    YanıtlaSil
  9. Böyle şeyler söylenmez ama, söyleyelim bakalım.
    Bu yıl oruç tutmuyorum, çünkü Antalya'da yaşıyorum ve yapım itibarıyla susuzluğa hiç dayanamıyorum ve günde hiç içmezsem 6-7 litre su içiyorum.
    Ama elimden geldiğince her yıl orucumu tutmaya çalışırım Allah kabul ederse.
    Az önce de dediğim gibi Antalya'da yaşıyorum, turisti de var, göğüsler, bacaklar fora gezeni de var, o..pu su da var travestisi de var. Laf atanı da, karşında hayvan gibi yemek yiyeni de var. Sen bu orucu tutuyorsan nefsin için tutuyorsun zaten sığır oğlu sığır. Karşında ne yapıyorlarsa yapsınlar aldırmayacaksın.
    Yok eğer ben abazayım karşımda çıplak bacak görünce dayanamıyorum saldırıveresim geliyor diyorsan, tutma o orucu. Eğer Allah rızası için tutamıyorda mecburiyetten tutuyorsan bir halta yaramıyor o oruç. Mecburiyet girdikten sonra işin içine, Eşeği bağlasan bir demire, önüne ne ot ne de su koymasan, o da tutar akşama kadar oruç. Ne farkın var.

    İnsanlıktan nasip almayanlar bu kadar yorum bile fazla Allah Belalarını Versin.

    Hee bu arada, tamam bu insanlar hayvan ama, ramazan vakti oruçlu insanlar olabileceğini düşünüp özenli davranan, yediği içtiğine dikkat eden duyarlı kişiler de var. Onlarında mekanı Cennet olsun inşallah...

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. ben bir insanın akıl terazisini ne kadar kullanabildiğine bakarım avram. söz tanrının da olsa, sorgulayacaksın. ötesi yok.

    YanıtlaSil
  11. matias;

    herkesin inancı da yaşamı da kendine, evet. ve fakat herkes benim gibi olsun'cular var bi de dediğin gibi. zannederim onlar yalnız kalamayanlar. hayatı ya da fikirleri tek başına taşıyamayanlar. sürü psikolojisi diye buna derim ben..

    YanıtlaSil
  12. mr_lonely;

    oruç zaten nefsi sınamak adınadır benim bildiğim. yoksa uyurken de oruç tutabilirdik, misal. her gördüğün sigarada ya da burnuna dolan her ekmek kokusunda içten içe niyetini bozacaksan orucun anlamı ne ki? oruçluya saygı duymak da insanlıktandır, evet.

    sevgi benden..

    YanıtlaSil

doğaçlama iyidir..